top of page
Photo Studio Lights

Nyheter fra NT

  • Forfatterens bildeKarin Tanderø Schaug

2021 ble nok et år der det umulige skjedde

Mange trodde vi så slutten av covid, før den kom tilbake sterkere enn aldri før, nå rett før jul. Så verden er fortsatt usikker og uforutsigbar og vi må nok en gang brette opp ermene og bidra i dugnaden og kampen om å få tilbake hverdagen vår.
Vi har gjort det før og vi kommer til å gjøre det nå også, men jeg håper alle får en god jul tross alt som skjer rundt oss. Jeg håper dere holder dere friske og får en fredfull jul uansett om man er på jobb eller hjemme.


Verden står midt oppi sine største utfordringer noensinne. Klimakriser, virus, mutasjoner, helsevesen på randen av sammenbrudd for å nevne noe. Regjeringer og politikere byttes ut, krisepakker deles ut og debatten på NRK og Fredrik Solvang prøver å nyansere debattene i samfunnet som sådan. Med både hell og ikke så mye hell....


Midt i dette står vi. Tolletaten og våre medlemmer. Kanskje den etaten som roper minst i samfunnsbildet og som alle tar for gitt. Etaten som står i front, men som likevel er usynlig i det store bildet. Jeg håper myndigheter, departement og samfunnet snart også ser oss og krisen vi står i. Før det er for sent og før for mange velger å finne annet arbeid. For det er der vi er nå.


Etter mitt syn står vi midt i Tolletatens største krise noensinne. For vi snakker ikke om bare en krise. Vi snakker om flere. Og de kommer alle på likt. Som et godstog! Og akkurat det gjør noe med oss. Vi står ovenfor budsjettkutt som vil få konsekvenser, vi mangler ressurser de fleste steder i landet, vi har gjennomført en omorganisering som lider av en haug med barnesykdommer, det er misnøye rundt lønn og et uholdbart lavt lønnsnivå for tollfaglige grupper, vi lever i en pandemi for å nevne noe.


I min verden er alle disse krisene løsbare (med unntak av pandemien kanskje) Det handler om vilje, handlekraft, samarbeid, forståelse og innsikt. Hvis partene har dette, er alt løsbart.

Jeg har troen på fremtiden og jeg har troen på alle kollegaene og medlemmene våre. Jeg har også på arbeidsgiver. Uten denne troen og motivasjonen kunne jeg ikke stilt til valg som forbundsleder.


Jeg får ofte spørsmål om hvordan jeg orker dette. At det må utrolig krevende og frustrerende. Svaret på dette er enkelt. Det er alle medlemmene og Tolletaten som motiverer. Jeg rakk for eksempel å hospitere på noen tollsteder denne sommeren og høsten. Noe som ga et tonn med motivasjon og pågangsmot til å stå på videre. Tusen takk til alle som tok meg med. Kjell Arne og Lillian i Kristiansand, Morten, laget til Ola på Svinesund, Siri og Martine. Runar og Sondre på Gardermoen, Changiz og Elisabeth, Ida, Hanne, Ståle, Lars og Heidi for å nevne noen. Det var utrolig lærerikt på alle måter og jeg rakk til og med å føle meg som en del av laget flere steder, noe som var ekstra hyggelig. Og kunnskapen jeg fikk har jeg allerede hatt bruk for! Målet er å være med hele vakter i område nord, vest, midt og Oslo i løpet av året og jeg gleder meg til å treffe flere av dere.


Det er ingen som kan love noe sikkert for 2022, men jeg kan love at NT vil gjøre det vi kan for å styrke Tolletaten og ikke minst ta vare på medlemmene våre. Tolletaten har vært i hardt vær tidligere og kommet sterkere ut. Jeg er sikker på at vi gjør det denne gangen også!


Comments


bottom of page