De fleste av oss har et inntrykk av at turnover i Tolletaten har vært stigende de siste årene. Stemmer inntrykket?

skrevet av: Irene Skancke Bratteberg
Leder, Norsk Tollerforbunds Lønnsutvalg
Lønnsutvalget har sett på avganger i etaten de fem siste årene, fra 2020 til 2024. Har vi blitt flere eller færre?
Etaten som helhet
Etaten har 1537 ansatte pr. 1. januar 2025. Dette antallet har vært ganske stabilt de siste årene, og variert mellom 1520 og 1560. Det vil si at de som har sluttet i stor grad blir erstattet med nyansatte.
Under finner dere statistikk på avganger i Tolletaten siste fem år, differensiert på de som har gått av med pensjon og de som har sluttet av andre årsaker:

Det er altså 207 ansatte som har gått av med pensjon disse årene, og 337 som har sagt opp av ulike årsaker. På fem år har da 544 personer sluttet, noe som utgjør over en tredjedel av de ansatte i etaten!
Trenden snudd
I 2022 og 2023 var det flest som sa opp, mens i 2024 var trenden snudd og det ble året med færrest oppsigelser i denne perioden. Det gikk fra 100 oppsigelser i 2022 til 42 i 2024.
Fordelt på stillingskoder ser statistikken slik ut:

Det er flest seniorrådgivere og tolloverinspektører som har gått av med pensjon. Av de som har sagt opp av andre årsaker, skiller tollinspektøren seg ut med størst avgang. Etterfulgt av seniorrådgivere og rådgivere.
Om vi ser på antall ansatte født i 1963 eller før, har vi 168 stk. som potensielt kan gå av med pensjon i år:

Hele 42 av disse jobber turnus i Grensedivisjonen!
Operativt ansatte
Vi har tidligere kartlagt hvor mange i etaten som jobber operativt, for å følge med på endringer i antall ansatte i førstelinja. For å kunne se trenden over tid, satte vi kriterier som er lett å sortere etter:

569 av ansatte pr. 1. januar 2025 jobber turnus og går under vår definisjon operativt ansatte, altså 37%.

Det er kun en økning på 13 operativt ansatte i 2024, tross mange nyansettelser gjennom ITO-ordningen. Siden 2021 har det altså vært en nedgang på 4% operativt ansatte etter denne definisjonen.
ITO
Det er ansatt 140 stk i Intensiv Tollfaglig Opplæring (ITO) siden første kull ansatt i desember 2022. Vi har nå hatt fem kull på drøyt to år, der 10 stk. har fratrådt underveis.
Av de 140 er det 74 stk. (53%) som har utdanning fra Kriminalomsorgen, 24 (17%) har annen Bachelorutdanning og resten kommer fra ulike arbeidssteder. Flest fra forsvaret, politiet eller med annen kompetanse som ulike fagbrev.
Det er nå et nytt kull under ansettelse, totalt 44 ITO og andre har akseptert tilbud fra etaten pr. februar.
Totalt sett utgjør nyansatte BATO-studenter sammen med ITO nå over to hundre ansatte i etaten, som er et betydelig tilskudd av tollere. Når vi vet at disse i all hovedsak jobber ute i grensekontrollen, vil det si at de nå utgjør over 1/3 av de operativt ansatte! Det er positivt at etaten klarer å holde antall ansatte oppe, men samtidig er det enormt med realkompetanse som har forsvunnet gjennom avgang de siste fem årene. Gjennomsnittlig etatsansiennitet har sunket betraktelig for denne gruppen.
Vi kan konkludere med at vi ikke blir færre i etaten, selv om turnover de siste fem årene har vært høyere enn normalt.
Kilde: Norsk Tollerforbunds Lønnsutvalg, Tolletaten, SAP
Comments